استفاده بهینه از هود در آشپزخانه
برخي از افراد گمان ميکنند کار هودهاي آشپزخانه که به طور معمول بالاي اجاق گاز نصب ميشوند، تنها کشيدن بوي غذا و بوهاي نامطبوع از فضاي آشپزخانه است، حتي گروهي گمان ميکنند هواکش هود فضايي جدا از سيستم هواکش منزل است، در حالي که اينطور نيست و گاهي کارکرد نامناسب هود تاثير سويي بر کيفيت هواي داخل خانه ميگذارد و حتي کارکرد ديگر دستگاههاي تهويه منزل را مختل ميکند. در اين مقاله درباره هود آشپزخانه، لزوم نصب آن در آشپزخانه، انواع هودها و شيوه تميز کردن آنها صحبت ميکنيم.
هود در آشپزخانه کاربردهاي زيادي دارد. مهمترين کار آن کشيدن بو، دود و بخاري است که در هنگام آشپزي بلند ميشود. به عبارت ديگر، هود با اين کار، گاز، رطوبت و چربي معلق در هوا را به بيرون از منزل ميکشد و ميزان رطوبت را در حد مناسبي ثابت نگاه ميدارد. در عين حال، چربي و رطوبت روي سقف و ديوارها نمينشيند و آشپزخانه براي مدت زمان بيشتري تميز ميماند. در صورتي که هود يا دستگاه هواکش در آشپزخانه نصب نباشد، بالا رفتن رطوبت شرايط را براي رشد ميکروبها، قارچها و کپکها فراهم کرده و سلامت اعضاي خانواده را به خطر مياندازد.
انواع هود آشپزخانه
به طور کلي در حال حاضر دو نوع هود در بازار موجود است. هودهاي تصفيه کننده هوا و هودهاي داراي خروجي هوا. هودهاي تصفيه کننده، گرد و غبار و بو را به داخل ميکشند، ذرات معلق را تا حد ممکن از هوا ميگيرند و دوباره هواي تصفيه شده را به داخل آشپزخانه باز ميگردانند.
هودهاي داراي خروجي هوا به يک کانال متصل شدهاند که گرد و غبار، چربي و بوهاي نامطبوع از طريق آن به بيرون فرستاده ميشود. اين هودها به دو شکل هودهاي معمولي و شومينهاي در بازار موجود است.
هودهاي معمولي که نسل قديمي هودها به حساب ميآيند، بالاي اجاق گاز نصب ميشوند، کمي کوچکتر از ابعاد اجاق گاز هستند. به ديوار وصل ميشوند، اغلب زير يک کابينت ديواري قرار دارند و به وسيله يک دريچه و کانال که در داخل ديوار تعبيه شده است هوا را به داخل دريچه و از آنجا به پشتبام و خارج راهنمايي ميکنند. عيب اين نوع هودها اين است که به مرور زمان روي عايقبندي و رنگ سقف تاثير ميگذارند. هودهاي شومينهاي بلندتر، بزرگتر و به شکل قيف برعکس هستند. جنس اين هودها از مس، فلزهاي اکسيد نشدني يا ديگر فلزاتي هستند که در مقابل گرما با دوام هستند و به راحتي تميز ميشوند. هواکش اين هودها گاهي به ديوار و گاهي به سقف وصل ميشود که نوع سقفي آن به هودهاي جزيرهاي معروف است و اطراف آن شيشهاي است.
تميز نگه داشتن آشپزخانه و وسايل آن به دلايل بهداشتي اهميت زيادي دارد زيرا بيماري هاي زيادي از طريق وسايل موجود در آشپزخانه به فرد منتقل مي شودتجهيزات و وسايل تشکيلدهنده هود
فيلترها: تمامي هودهاي آشپزخانه فيلتري دارند که مقدار زيادي از چربي و گرد و غباري که گاهي وارد کانال هواکش ميشود را جذب ميکند. در صورتي که به هر دليلي امکان نصب هواکش براي شما مقدور نيست، از فيلترهاي زغالي استفاده کنيد. اين نوع فيلترها گرد و غبار و چربي را بهتر به خود جذب ميکنند و گر چه به اندازه هودهاي داراي هواکش موثر نيستند اما به هر حال موجب پاکتر شدن هواي آشپزخانه ميشوند.
فيلترهاي متاليک طول عمر زيادي دارند و در صورتي که همراه با فيلتر زغالي استفاده شوند ميتوانند بسيار کاربردي باشند. فيلترهاي چربي فقط چربي را جذب ميکنند و فيلترهاي زغالي بوهاي نامطبوع را جذب ميکنند ولي به تنهايي چندان کارآمد نيستند.
لامپ: تقريبا تمامي هودها مجهز به لامپي هالوژني هستند که به شما کمک ميکند تا اجاق گاز و غذايتان را بهتر ببينيد.
حسگر: برخي از هودها به حسگرهايي مجهز هستند که اجازه ميدهد قدرت مکش هود با مقدار آلودگي موجود در هوا هماهنگ شود.
کليد تنظيمکننده دور موتور: هودها داراي سه سرعت هستند که ميزان قدرت دور موتور را برحسب ميزان آلودگي هوا تنظيم ميکند. براي آنکه قدرت مکش يک هود را آزمايش کنيد، کافي است يک برگ کاغذ يا تکهاي نخ را زير آن قرار دهيد.
مکان مناسب براي نصب
بهترين مکان براي نصب هود بالاي اجاق گاز و در فاصله 40 تا 60 سانتيمتري است. به همين دليل به نظر ميرسد هودهاي معمولي کارآمدتر از نسل جديد هودهاي شومينهاي و جزيرهاياند.
روش پاک کردن هود آشپزخانه
تميز نگه داشتن آشپزخانه و وسايل آن به دلايل بهداشتي اهميت زيادي دارد زيرا بيماري هاي زيادي از طريق وسايل موجود در آشپزخانه به فرد منتقل مي شود. يکي از اين وسايل که بوي دود، رطوبت و چربي اضافه را هنگام پخت غذا جذب مي کند، هود روي گاز است.هود آلودگي موجود در هوا را به سمت خود ميکشد، به همين خاطر داخل هود فضاي مناسبي براي رشد کپکها و باکتريها است. حداقل ماهي يک بار، به ويژه اگر از گريل استفاده ميکنيد، هود را تميز کنيد.
براي اين که هود آشپزخانه درست کار کند، بايد از داخل و خارج تميز شود. در اين مطلب به نقل از سايت «House Cleaning» به چند نکته درباره نحوه تميز کردن هود اشاره شده است.
* ابتدا هود را خاموش کنيد.با مواد شوينده خارج و داخل هود را تميز کنيد.
* مراقب باشيد به لامپ و پريز برق هود آسيبي وارد نشود. سپس با آب ولرم و صابون هود را بشوييد.
پنجره فلزي را که چربي به خود مي گيرد در آب ولرم حاوي مواد از بين برنده چربي خيس کنيد تا چربي ها پاک شود يا اين که با کمک برس هر 2 طرف آن را بشوييد و قبل از اتصال مجدد کاملا خشک کنيد.
همچنين، يک دستمال آغشته به نفت هم به سادگي ميتواند هرگونه رد چربي را از بين ببرد.
* فيلترهاي فعال زغالي که قابل شست و شو نيست بايد عوض شود.زغال با کثيف شدن اثر خود را از دست مي دهد بنابراين هر سال و اگر زياد پخت و پز مي کنيد، هر چند ماه اين فيلترها را تعويض کنيد. فيلترهاي متاليک را ميتوانيد به آساني در ماشين ظرفشويي بشوييد.
* براي تميز کردن هودهايي از جنس فلزهاي اکسيدنشدني هم ميتوانيد از موم عسل استفاده کنيد.
* کثيفي را که روي پره هاي فن جمع شده است، با مواد شوينده تميز کنيد.